Kış aylarında çocuklar hastalanmalarıyla meşhurdur. Çünkü her yıl 10 çocuktan 8’i en az bir kere hasta oluyor.

Kış aylarında çocuklar için üretilen vitaminlerin reklamlarını sık sık görüyor musunuz? Bunun nedeni eksik alınan vitaminlerin olmasıdır. Bebeğiniz son zamanlarda kendini sürekli kötü hissettiği için endişeleniyor musunuz ve ona yardım etmenin bir yolunu mu arıyorsunuz? 

 Kış mevsimi, büyüme aşamasında olan, henüz tam olarak gelişmemiş veya henüz çok güçlü olmayan, mevsimsel rahatsızlıklara karşı koymak için çocuğun bağışıklık savunmasını zorlayabilir. Bununla birlikte, semptomlar normal kaldığı sürece, çocuk oldukça sık nüksler geçirse bile paniğe kapılmaya gerek yoktur. Bu epizotlar aslında büyüme evresinde normaldir.

Ancak çocukların daha iyi olmalarına yardımcı olmak için bağışıklık savunmaları nasıl arttırılabilir? İşte onları kışa hazırlamak için bazı faydalı ipuçları:

Kış Ayları Neden Daha Önemli?

Güneş ışınlarının farklı eğimi ve her şeyden önce günlük olarak güneş ışığında geçirilen saatlerin azalması nedeniyle, organizmamız doğru miktarda güneş ışığını alamaz. D Vitamini, sadece ve sadece doğal ışıktan elde edilen Güneşin Vitaminidir. 

Çocuklarda her şeyden önce bu vitaminler sadece canlılık için değil özellikle kemik oluşumu için çok önemlidir. Bu nedenle, üç yaş ve üzeri için önerilen çiğnenebilir tabletler gibi bir takviyeye güvenebiliriz.

Ayrıca soğuk mevsimlerde, sonbahar ve kış aylarında çalışması gereken bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına katkıda bulunan B6 vitamini ve çinko gibi diğer vitamin ve mineral tuzları da bünyeye katmak faydalı ve gerekli olabilir.

Kısacası kış aylarında çocuklar vücudun savunması, fiziksel aktivite ve mineraller ve vitaminler açısından zengin sağlıklı bir diyetle desteklendiğinde sağlıklı gelişecektir. Ancak bunlar eksik olduğunda bağışıklığı zayıf olan çocukların sürekli hastalanma riski vardır. 

Kış Aylarında Çocukların İhtiyacı Olan Vitaminler

Çocukların hepsi aynı değildir. Yetişkinler için olduğu gibi kış aylarında çocuklar daha kırılgandır ve daha fazla ilgiye ihtiyaç duyar. 

İşte bebeğinizin soğuk mevsimle başa çıkmasına yardımcı olmak için izlemeniz gereken bazı ipuçları:

•       İyi uyku ve doğru beslenme: Bağışıklık savunmasını güçlendirmek için atılacak ilk adım, bebeğinizin doğru sayıda uyumasını ve yemek sırasında ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almasını sağlamaktır. 

•       Vitamin takviyeleri: Beslenme yeterli değilse ve  çocuğunuzun vitamin alımını arttırmak istiyorsanız, ek olarak vitamin almayı tercih edebilirsiniz. Piyasada özellikle C vitamini ve demir sağlayan vitaminler kolayca bulunabilir.

•       Dışarıda Kalmak: Bebeğiniz sık sık hastalansa da bu onun her zaman içeride kalması gerektiği anlamına gelmez. Kendini daha iyi hissettiğinde ve hava izin verdiğinde, onu parka veya yürüyüşe çıkarın. Güneş, vücut için gerekli olan D vitaminini sentezlemesine yardımcı olacaktır.

•       Probiyotikler: Çocukta yavaş yavaş bağırsak enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olacak reaksiyonları tetiklemek için kullanılırlar. Takviyelerde olduğu gibi, her yaş grubuna özel formüllere sahip birçok ürün vardır. 

•       Kış aylarında çocuklar üzerinde grip semptomları uzun süre devam ederse, daha ileri testler yapma olasılığını değerlendirmek ve özel tedavi hakkında düşünmek için çocuk doktorunuzla iletişime geçmeniz daha iyidir.

Çocuklar İçin Vitamin Gereksinimleri

Fiziksel gelişim için en önemli unsurlar kalsiyum ve D vitaminidir. Kemik sisteminin büyümesi sırasında vitaminler ve minerallere ihtiyaçları çok artar. Aslında her ikisi de zaten çocukluk ve ergenlik döneminde yetişkinlikte osteoporoz gelişimini engelleyerek kemiklerin doğru gelişimini garanti eder.

Bu elementler şekerlerin, yağların ve proteinlerin enerjiye dönüşmesini sağlamak için önemlidir. Bu, çocuğun günle mümkün olan en iyi şekilde yüzleşmesini ve hafıza, konsantrasyon ve bilişsel becerilerini geliştirmesini sağlar.

A, C ve E vitaminleri ise mevsimsel olarak adlandırılan kötülüklerle savaşmaya yardımcı olan ve vücudun savunma sistemlerini güçlendiren önemli antioksidan özelliklere sahiptir. Özellikle kış aylarında çocuklar mevsimsel değişiklikler ve nekahet dönemlerinde vitamin takviyesiyle vücudun tekrar forma girmesine yardımcı olabileceği gibi iştahın açılmasını da teşvik edebilir.

Tüm bu önemli mikro besinlere olan ihtiyacı beslenme yoluyla karşılamak için belirli gıdaları diyete dahil etmek önemlidir. Ne olduklarına bakacak olursak:

K Vitamini

Doğduğunda, bebeklerde bu vitaminin fizyolojik eksikliği vardır, çünkü plasenta yoluyla rahme geçişi sınırlıdır. Sonuç olarak nadir görülen ancak potansiyel olarak ciddi olan hemorajik yeni doğan hastalığını yaşayabilirler. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tüm bebeklere doğumdan hemen sonra 1 mg K vitamini verilmesini önermektedir.

 D Vitamini

Çocuğun sağlam gelişimi için temel direklerden biri D vitaminidir. Kemik kütlesinin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Aynı zamanda kas ve organizmanın çeşitli işlevlerinin düzenlenmesi için çok önemlidir. D vitamini, yağlı balık, karaciğer, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve peynirler gibi bazı gıdalarda bulunur. Ancak her şeyden önce güneş ışığına maruz kalmanın bir sonucu olarak vücut tarafından kendiliğinden üretilir. Bir yaşın altındaki çocuklarda eksiklik riski çok yüksektir. Dolayısıyla kış aylarında çocuklar için dana önemlidir.

Omega 3

Akdeniz diyetinde iyi bir omega 3 kaynağı balık tarafından temsil edilir. Ancak bazı çocuklar tadı nedeniyle ondan nefret eder. Haftada iki veya üç kez sofraya balık getirmiyorsanız, başta kuruyemiş özellikle fındık olmak üzere başka alternatif kaynaklar bulabilirsiniz. Vitaminler bu yüzden  vegan beslenen için daha da önemlidir.

 B12 Vitamini

Günümüzde giderek daha sık olarak etik, çevresel ve sağlık nedenleriyle birçok anne-baba eti kendi diyetlerinden ve çocuklarının diyetinden çıkarmayı tercih ediyor. Bu durumda B12 vitamini takviyesi şarttır. Vejetaryen, vegan veya çok az et yiyen çocuklarda kalıcı nörolojik bozuklukları önlemek için B12 takviyesi yapılmalıdır.

 

Mevsim Değişikliklerinde Vitamin Takviyesi

Bahar bile açan çiçeklerin güzelliği ile mevsim değişikliği ile ilgili sorunları da beraberinde getirir. Bu durumda, yorgunluk ve halsizlik, asteni ve güçsüzlük, tam olarak mevsim değişikliği ile ilişkilendirdiğimiz en yaygın olan tipik semptomlardır. Ve bu yorgunluğu spor veya ders çalışmak gibi günlük aktivitelerde bulduğumuzda, günler normalden çok daha ağır görünüyor.

Burada da enerjiyi geri kazanmak için, yorgunluğu ve sürekli bitkinliği azaltan B grubu (B5, B9, B12) ve C vitamini gibi spesifik onarıcı vitaminlerin ve B1, B2, B3, B6, H ve demir vücuda normal enerji metabolizmasında yardımcı olduğu bilinmektedir. 

İlkbaharda ve mevsim değişikliğinde kas fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olan D3 Vitamini ve magnezyum vardır. Böyle bir karışımı, kış aylarında çocuklar için takviye edici olarak verebilirsiniz.

Takviyeler Gerçekten Faydalı Mı?

Ancak hepimizin kendimize sorduğu soru şu: Piyasada kış aylarında bizi destekleyen çocuklar için gerçekten herhangi bir takviye var mı? Cevap, yalnızca, çocuklarımızın sağlık durumunu bilen ve özünde olan, normal bağışıklık savunmalarını teşvik etmek ve iyileşmelerine yardımcı olmak için çözümler benimsemenin tercih edilip edilmediğini belirleyebilecek olan çocuk doktorumuz tarafından verilebilir.

Gıda takviyelerinin asıl amacı, aslında vücudumuz tarafından normal olarak üretilen veya gıda yoluyla alınan maddelerin alımını tamamlamaktır. Çoğu zaman, yanlış beslenme veya belirli yaşam tarzları nedeniyle, çocuklarımız vitaminler ve mineraller gibi çok temel öneme sahip maddelerde yetersiz kalabilirler. Örneğin, kışın yetersiz güneş ışığına maruz kalma nedeniyle eksik olabilen D vitaminini düşünün. Kış aylarında çocuklar için bu durumda D vitamini bazlı gıda takviyeleri kullanmak bağışıklık sisteminin normal çalışmasına katkıda bulunabilir.